Chalet Urmel

Het Berner Oberland

Het Berner Oberland is een regio van het kanton Bern en is een van de oudste vakantiegebieden van Zwitserland. Deze regio biedt alles wat u zich bij Zwitserland kunt voorstellen: bergen met besneeuwde toppen, groene alpenweiden, uitgestrekte bossen, blauwe bergmeren, leuke kleine dorpjes en kabelbanen naar prachtige uitzichtpunten. Het Berner Oberland ligt centraal in Zwitserland en is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Dit is dan ook een goede reden om dit unieke gebied uit te zoeken als vakantiebestemming: u kunt vanuit deze regio gemakkelijk dagtochten maken naar andere gebieden van Zwitserland zoals Wallis. Ook steden als Bern, Luzern en Zürich zijn goed te bereiken.

De natuur in het Berner Oberland kenmerkt zich door grote hoogteverschillen en het feit dat het gebied aan de noordzijde van de Alpen ligt. Plaatsen rond de Thunersee en Brienzersee liggen rond 560 m hoog. Achterin de dalen liggen plaatsen bijvoorbeeld 1100 m hoog. Dat geldt onder andere voor Kandersteg en Grindelwald. Op de berghellingen zijn karakteristieke bergdorpen te vinden. Een goed voorbeeld is Mürren, op ruim 1600 m hoogte, maar ook Beatenberg is zo'n dorp op ongeveer 1100 m hoogte. Ruim hierboven vinden we de bergtoppen zoals de Jungfrau (4158 m) en de Finsteraarhorn (4274 m), die zich tot de hoogste bergen van Zwitserland mogen rekenen.

Binnen een relatief klein gebied zijn dus hoogteverschillen van ruim 3,5 km te vinden. Het resultaat daarvan is dat er veel verschillende klimaatzones aan te wijzen zijn. In de dalen zijn temperaturen van boven de 30 °C 's zomers geen uitzondering, terwijl het op de hoogste toppen dan vaak rond de 0 °C is. De Alpen vormen een natuurlijke grens tussen het Noord- en Zuid-Europese klimaat. Het Berner Oberland behoort tot het noordelijke Alpengebied en is daarmee gemiddeld wat koeler en vochtiger dan de zuidelijker streken. De natuur ziet er in het algemeen groen en fris uit.

 

Interlaken

Interlaken is een middelgrote stad, gelegen tussen de twee meren Brienzersee en Thunersee. De stad biedt alles wat een stad te bieden heeft aan winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden zoals theater, bioscoop en disco. Daarnaast biedt de regio een uitgebreide keus aan mogelijke uitstapjes met trein, schip kabelbanen en bergtreintjes, maar ook veel wandelmogelijkheden in het dal of op hoger gelegen gebieden. Ook voor de meer avonturistisch aangelegde bezoeker is er voldoende aanbod aan "Adventure Sports", zoals paragliden en raften.

 

Jungfrau Region

edelweiss

Met een gebied van 824 vierkante kilometers behoort dit deel van de Zwitserse alpen tot de Jungfrau-Aletsch UNESCO Wereld erfgoed, met de monumentale bergmassief in de kantons Bern en Wallis. Ongeveer 90 % van dit gebied bestaat uit steen en ijs.

In de Jungfrau Region is het hoogste treinstation van Europa gelegen, in 2012 wordt het honderd jarig bestaan ervan gevierd. Een dagtocht naar Jungfraujoch is de moeite waard! Andere prachtige excursies zijn: de Trümmelbach Watervallen, de Allmendhubel in Mürren, Wengen en Kleine Scheidegg, De Schilthorn - Piz Gloria, de First boven Gringelwald en de Männlichen.

Daarnaast worden er in de regio veel evenementen georganiseerd. Een greep hieruit: Het Costume Festival op Männlichen, Het Landart-Festival in Grindelwald, de Eiger Bike Challenge, de Inferno Triathlon, de Mendelssohn Music Week in Wengen, het Alpine Cheese Festival op de Grosse Scheidegg en de Internationale Lauberhorn Skirennen.

Jungfrauregion

Evenementen in de Junfrau Region

region

Bloemenpracht op de Niederhorn

omgeving

Mürren

schiff

Met de Lötchberg over de Brienzersee

© www.urmel.nl