Zwitserland

Zwitserland als vakantieland

Zwitserland is een vakantieland bij uitstek met veel natuur en een heerlijk landklimaat. Niet te warm, en niet te koud. 's Zomers veel zon, en 's winters veel sneeuw. Vaak is het windstil, of een hele lichte bries. De bergen spreken natuurlijk voor zich. Zwitserland heeft de naam duur te zijn, maar daar staat tegenover dat het een uniek vakantieland is. Het land biedt veel voor zijn toeristen, en allerlei voorzieningen en activiteiten zijn goed georganiseerd. Toegegeven: het gebruik van treinen en bergbanen is vrij prijzig, maar Zwitserland biedt voor toeristen een aantal voordeelkaarten, waarmee dit toch redelijk betaalbaar blijft.

Het Berner Oberland

Het Berner Oberland is een regio van het kanton Bern en is een van de oudste vakantiegebieden van Zwitserland. Deze regio biedt alles wat u zich bij Zwitserland kunt voorstellen: bergen met besneeuwde toppen, groene alpenweiden, uitgestrekte bossen, blauwe bergmeren, leuke kleine dorpjes en kabelbanen naar prachtige uitzichtpunten. Het Berner Oberland ligt centraal in Zwitserland en is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Dit is dan ook een goede reden om dit unieke gebied uit te zoeken als vakantiebestemming: u kunt vanuit deze regio gemakkelijk dagtochten maken naar andere gebieden van Zwitserland zoals Wallis. Ook steden als Bern, Luzern en Zürich zijn goed te bereiken.

De natuur in het Berner Oberland kenmerkt zich door grote hoogteverschillen en het feit dat het gebied aan de noordzijde van de Alpen ligt. Plaatsen rond de Thunersee en Brienzersee liggen rond 560 m hoog. Achterin de dalen liggen plaatsen bijvoorbeeld 1100 m hoog. Dat geldt onder andere voor Kandersteg en Grindelwald. Op de berghellingen zijn karakteristieke bergdorpen te vinden. Een goed voorbeeld is Mürren, op ruim 1600 m hoogte, maar ook Beatenberg is zo'n dorp op ongeveer 1100 m hoogte. Ruim hierboven vinden we de bergtoppen zoals de Jungfrau (4158 m) en de Finsteraarhorn (4274 m), die zich tot de hoogste bergen van Zwitserland mogen rekenen.

Binnen een relatief klein gebied zijn dus hoogteverschillen van ruim 3,5 km te vinden. Het resultaat daarvan is dat er veel verschillende klimaatzones aan te wijzen zijn. In de dalen zijn temperaturen van boven de 30 °C 's zomers geen uitzondering, terwijl het op de hoogste toppen dan vaak rond de 0 °C is. De Alpen vormen een natuurlijke grens tussen het Noord- en Zuid-Europese klimaat. Het Berner Oberland behoort tot het noordelijke Alpengebied en is daarmee gemiddeld wat koeler en vochtiger dan de zuidelijker streken. De natuur ziet er in het algemeen groen en fris uit.

De Jungfrau Region

In de Jungfrau Region bevindt zich een van de grootste beschermde natuurgebieden van Zwitserland, 72 watervallen, schitterende dalen, groene bergweiden, en eenzaam gelegen berghutten. Hier kun je genieten van de zuivere berglucht, de intensieve natuur om je heen, traditionele gastronomie, eenvoudige-gezellige en luxueuze-komfortabele accomodatie en de veelzijdige sportmogelijkheden.

Landschappelijk ongeëvenaard zijn de drie toppen Eiger, Mönch und Jungfrau en de wereldattractie, decor in een van de James Bond 007 films, de „Piz Gloria“ (Schilthorn op 3000 m). Spektakulaire Bergbanen brengen je naar de toppen; sinds 1912 is de Jungfraubahn het hoogstgelegen treinstation van Europa „Top of Europe“ (3454 m).

Interlaken

Interlaken is een middelgrote stad, gelegen tussen de twee meren Brienzersee en Thunersee. De stad biedt alles wat een stad te bieden heeft aan winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden zoals theater, bioscoop en disco. Daarnaast biedt de regio een uitgebreide keus aan mogelijke uitstapjes met trein, schip kabelbanen en bergtreintjes, maar ook veel wandelmogelijkheden in het dal of op hoger gelegen gebieden. Ook voor de meer avonturistisch aangelegde bezoeker is er voldoende aanbod aan "Adventure Sports", zoals paragliden en raften.